Samen-werken aan uw gezondheid!

Over gewicht

Afvallen is één ding, maar daarna het gewicht op peil houden is een tweede. Uit onderzoek blijkt, dat de beste resultaten worden behaald als u een dieet combineert met extra beweging. Afvallen gaat dan sneller en het effect op lange termijn is beter. Het beweegprogramma ‘Leef je Gezond’ combineert voeding met beweging en is daarom een absolute aanrader voor iedereen met overgewicht.
Dit is de kans om onder begeleiding van een fysiotherapeut, diëtist en eventueel psycholoog het gewenste resultaat te bereiken.

Wat is overgewicht?

Er is sprake van overgewicht wanneer het lichaam in verhouding te veel vetweefsel heeft. Er zijn verschillende manieren om overgewicht vast te stellen, een veel gebruikte manier is de BMI (Body Mass Index). De BMI wordt berekend aan de hand van de verhouding tussen lengte en gewicht:

gewicht: (lengte)2

De uitkomst van de berekening is hieronder geclassificeerd met de bijbehorende benaming en het gezondheidsrisico.

BMI waarde Classificatie Gezondheids risico
< 18.5 Ondergewicht gemiddeld
18.5 - 24.9 Gezond of normaal gewicht gemiddeld
25.0 - 29.9 Overgewicht hoog
30.0 - 39.9 Obesitas zeer hoog
> 40 Morbide obesitas extreem hoog

De BMI berekening is de meest gebruikte manier om ondergewicht en overgewicht vast te stellen. Daarnaast kunnen de buikomtrek en een huidplooi meting ook een indicatie geven over de gezondheid en het eventuele overgewicht.

Het doel van het beweegprogramma

Tijdens het beweegprogramma staat een nieuwe actieve, gezonde levenstijl centraal. De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Den Ommelanden zullen met hun speciale bewegingsprogramma u motiveren om weer plezier te krijgen in bewegen. Het doel van het beweegprogramma is passende nieuwe voeding- en bewegingsgewoonten vinden en de motivatie om niet in de oude gewoonten terug te vallen, kortom, om uw leefstijl te veranderen.

Voor wie?

Het beweegprogramma is geschikt voor iedereen die iets wil doen aan overgewicht, met of zonder medische indicatie.

De fysiotherapeut

In de praktijk zijn fysiotherapeuten gespecialiseerd in het beweegprogramma. Daarnaast wordt er samengewerkt met verschillende diëtisten en psychologen.

Het beweegprogramma

Het beweegprogramma start met twee intakes, de eerste intake is bij de fysiotherapeut en de tweede bij de diëtiste. Zo worden beweging en voeding aangepakt door deskundigen op elk gebied. Indien nodig, wordt ook een intakegesprek bij de psycholoog ingepland.

In samenwerking met u en de diëtist zal de fysiotherapeut een trainingsprogramma opstellen. Het trainingprogramma bestaat uit kracht- en conditietraining. Hierbij houden we rekening met de inspanningsfysiologische parameters en richten we ons uiteraard vooral op vetverbranding. Daarnaast geven we u adviezen om naast de geplande trainingsuren extra te gaan bewegen.

Het beweegprogramma duurt in totaal 6 maanden, het trainen gebeurt bij de fysiotherapeut, de begeleiding van de diëtist vindt op afspraak plaats.

De onderwerpen die tijdens het onderdeel voeding bij de diëtist worden behandeld zijn:

  • Inzicht krijgen in uw voedingsgewoonten en eetgedrag
  • Tips over aanpassen van uw eetgewoonten
  • Wat is gezonde voeding
  • Wat zijn de juiste hoeveelheden voeding als u wilt afvallen
  • Wat zijn lekkere en verantwoorde tussendoortjes
  • Hoe kunt u gezond en toch lekker eten.

Na 3 maanden vindt een tussenevaluatie plaats, waarin de verschillende testen herhaald worden. Het effect van het programma kan zo worden bepaald en indien nodig kan het oefenschema op individueel niveau aangepast worden. Na 6 maanden vindt de eindevaluatie plaats.

De vergoeding van het programma is afhankelijk van de dekking van uw aanvullende verzekering. Ons secretariaat kan u daarover de juiste informatie geven.