Samen-werken aan uw gezondheid!

Medische Training

Na een aantal behandelingen kan de fysiotherapeut met u samen besluiten, dat voor optimaal herstel uw behandeling het beste kan worden voortgezet m.b.v. medische training.
Medische training is een medisch verantwoorde training die helemaal op uw behoefte is afgestemd. Er wordt rekening gehouden met uw mogelijkheden, uw beperkingen en uw verwachtingen. Deze behandelvorm vindt plaats met gebruik van speciale fitnessapparatuur in de trainingszaal van de praktijk.

Waarom training?

Wanneer u minder belastbaar bent als gevolg van een lichamelijke stoornis (bijvoorbeeld door gewrichtsklachten, een spier- of peesprobleem, na een operatie, artrose, ischias, verstuiking), dan is vaak alleen het behandelen van die stoornis door de fysiotherapeut niet voldoende.
Vaak heeft uw klacht grotere gevolgen met zich meegebracht. U heeft misschien wel langere tijd niet goed kunnen bewegen. Hierdoor zijn spieren verzwakt en is het uithoudingsvermogen achteruit gegaan. In dat geval is het noodzakelijk om de verloren gegane belastbaarheid terug te krijgen door een op maat gemaakt trainingsprogramma te volgen. Door de belastbaarheid te verhogen, zult u beter en gemakkelijker in staat zijn te functioneren in het dagelijks leven en tijdens het werk of sport. 

Hoe werkt medische trainingstherapie?

Uw therapeut maakt voor u een revalidatieprogramma. Dit programma is specifiek gericht op het behandelen van uw klacht en heeft als tweede doel het verbeteren van uw conditie.

In de trainingszaal werkt u onder begeleiding van een therapeut aan uw trainingsprogramma. In de eerste instantie zal dit één op één zijn, wanneer u de oefeningen genoeg eigen hebt gemaakt kunt u met meerdere mensen tegelijkertijd in een groep trainen. Tussentijds wordt uw voortgang gecontroleerd door uw therapeut. Uw therapeut houdt de vinger aan de pols en stuurt bij waar nodig.

Een belangrijk kenmerk van medische trainingstherapie is dat uw eigen inzet voor een groot deel het succes van de behandeling bepaalt. Dit betekent, dat u bij deze behandelvorm veel controle over uw behandeling heeft.

Beweegprogramma’s

Naast individuele behandeling richt Fysiotherapie Den Ommelanden zich ook op het begeleiden van mensen met chronische aandoeningen en op verschillende revalidatietrajecten. Er worden daarvoor bij Fysiotherapie Den Ommelanden meerdere beweegprogramma's aangeboden. Deze beweegprogramma's zijn ontwikkeld aan de hand van wetenschappelijke richtlijnen van het KNGF en de zorgverzekeraars, in samenwerking met de deskundigen uit ons netwerk Fyness.

Patiënten met chronische orthopedische en neurologische aandoeningen kunnen via deze beweegprogramma's behandeld worden bij Fysiotherapie Den Ommelanden. Ook is het aantal mensen met hart- of longaandoeningen sterk groeiend. Er is ook aandacht voor mensen die een (gewrichts-)operatie of een 'zware' behandeling (bijvoorbeeld een chemo-kuur) hebben ondergaan en graag begeleiding willen bij het herstel.

Fysiotherapie Den Ommelanden is daarnaast aangesloten bij twee belangrijke landelijke netwerken, te weten ParkinsonNet en ClaudicatioNet.

Voor de volgende doelgroepen hebben we beweegprogramma’s ontwikkeld:

  • Artrose
  • COPD
  • Hartrevalidatie / CVRM
  • Diabetes type II
  • Overgewicht: Leef je Gezond
  • Chronische lage rugklachten
  • Kidsclub
  • Peuterpret

De beweegprogramma’s worden aangeboden op de locaties Bedum, Uithuizen, Ten Boer en Groningen.
Alle beweegprogramma's worden begeleid door deskundige fysiotherapeuten van Fysiotherapie Den Ommelanden, meer informatie over de inhoud van deze beweegprogramma's kunt u vinden op deze website of via ons secretariaat.