Samen-werken aan uw gezondheid!

Diabetes Mellitus type II

Ongeveer 740.000 mensen in Nederland weten dat ze diabetes hebben, naar schatting zijn er echter nog 250.000 mensen met diabetes waarbij de diagnose nog niet gesteld is. 9 Op de 10 mensen met de diagnose diabetes mellitus hebben diabetes type II. Mensen met diabetes type II kunnen bij Fysiotherapie Den Ommelanden terecht voor een beweegprogramma dat speciaal voor deze doelgroep is ontwikkeld conform de richtlijnen van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.

Wat is diabetes II?

Diabetes type II is een vorm van suikerziekte, waarbij er te weinig insuline in het lichaam aanwezig is. Het gevolg hiervan is dat de bloedsuikerspiegel niet goed geregeld wordt door het lichaam. Te weinig insuline in het lichaam resulteert in een te hoge bloedglucosewaarde, omdat de insuline niet voldoende suiker/glucose uit het lichaam kan halen.
De bloedglucose waarden zijn daardoor te hoog, vaak komen hier ook hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterol bij voor. Goede voeding en voldoende beweging kunnen bij diabetes type II resulteren in een betere conditie en daling van de bloeddruk. Een verbeterde opname van insuline levert een bijdrage aan het normaliseren van de bloedglucose waarden.

Doel beweegprogramma

Het beweegprogramma heeft als doel de lichamelijke conditie te verbeteren, de bloeddruk te laten dalen, de opname van insuline te verbeteren en daarmee de bloedglucose waarden te normaliseren. Met behulp van een passend beweegprogramma en een goed voedingsadvies kunt u deze doelen bereiken.

Voor wie?

Het beweegprogramma is bedoeld voor mensen met diabetes type II of pre-diabetes en die gemotiveerd zijn om een actieve leefstijl te ontwikkelen waarin lichaamsbeweging en gebalanceerde voeding kernthema’s zijn.

De fysiotherapeut

Het beweegprogramma wordt verzorgd door een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de begeleiding van mensen met diabetes type II. De voorlichting rondom het voedingsaspect wordt verzorgd door een diëtiste.

Het beweegprogramma

Het beweegprogramma duurt 6 maanden. U traint wekelijks in onze fitnessruimte onder begeleiding van de fysiotherapeut.
Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:

Intake:

Tijdens de intake bij de fysiotherapeut vult u een aantal vragenlijsten in en worden er een aantal testen afgenomen om uw conditie en bewegingservaring te beoordelen.

Voedingsadvies:

Voor voedingsadviezen wordt een aparte afspraak gemaakt met de diëtist.

Beweegprogramma:

Met behulp van fitnessapparaten werkt u onder begeleiding van de fysiotherapeut aan het verbeteren van uw spierkracht en uithoudingsvermogen. De opbouw is geleidelijk en aangepast aan de mogelijkheden van de cliënt.

Evaluatie en advies:

Na 3 maanden worden de resultaten met u besproken en kijkt de fysiotherapeut welke vormen van bewegen het beste bij u passen en wat voor u mogelijk is. Op basis daarvan krijgt u advies over een persoonlijk beweegprogramma waarmee u de verworven fitheid en gezondheidswinst zelf op peil kunt houden.