Samen-werken aan uw gezondheid!

Oedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut houdt zich bezig met de behandeling van patiënten die klachten hebben t.g.v. (lymf-)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij mensen met (borst-)kanker en mensen die een borstoperatie hebben ondergaan. Ook komt lymfoedeem voor bij mensen met littekens of als gevolg van bestraling, chemotherapie, een operatieve ingreep of een ongeval.

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht te stimuleren, onder meer met oefentherapie. De oefeningen zijn gericht op het aanspannen van de spieren, om zo het vocht af te voeren via de lymfe- en bloedbanen in het lichaam.
De oedeemfysiotherapeut maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage, een specifieke massagetechniek om vocht te verplaatsen naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan hij of zij bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan.

Vaak werkt de oedeemtherapeut samen met andere disciplines, zoals oncologen en chirurgen, zowel in ziekenhuizen als in particuliere praktijken. Vaak zijn zij ook degenen die de patiënt hebben doorverwezen. In de toekomst zal de oedeemfysiotherapeut, net als andere disciplines in de fysiotherapie, rechtstreeks toegankelijk worden.

In onze praktijk werkt een oedeemtherapeut in de vestigingen Groningen, Bedum, Middelstum en Uithuizen.