Samen-werken aan uw gezondheid!

Handfysiotherapie

De handtherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van handletsels en handaandoeningen.
Hierbij kunt u denken aan alle hand gerelateerde klachten, zoals bijvoorbeeld vinger- en peesletsels, RSI, polsklachten, carpaal tunnelsyndroom, musicians hand, dystrofie, reumatoïde arthritis, handproblemen bij neurologische aandoeningen, shoulder-hand syndroom, tenniselleboog, etc.
Ook combinaties van pols-, elleboog- en schouderklachten kunnen specifiek worden behandeld.

Wat is een handtherapeut?

Een handtherapeut is een fysiotherapeut, die zich heeft gespecialiseerd in de revalidatie en behandeling van aandoeningen van hand, pols en arm.
De behandeling bestaat uit een combinatie van fysiotherapie en ergotherapie. Naast de reguliere behandeling kan de handtherapeut ook daar waar nodig een ondersteunende behandeling geven, zoals het vervaardigen van spalken/orthesen, tapen of het aanmeten van verbandmiddelen.
Ook littekenbehandeling en het geven van adviezen in het kader van vrije tijd en werk gerelateerde activiteiten horen bij het werk van de handtherapeut.

Wat kan de handtherapeut u bieden?

De handtherapeut kan het probleem van de hand, pols en/of arm in kaart brengen, een optimaal behandelplan vaststellen en samen met u tot een behandelovereenkomst komen om de functie van de hand te herstellen.
Waar nodig zal de handtherapeut voor de maximaal haalbare functie adviezen geven voor eventueel noodzakelijke aanpassingen en voorzieningenverstrekking (bijv. spalk- en hulpmaterialen).
De handtherapeut kan ook op verwijzing van de huisarts of specialist een eenmalig consult verrichten als een aanvullend onderzoek ten behoeve van de aandoening van hand, pols of arm (letsel expertise).

Aandoeningen van de hand

Kleine aandoeningen aan de vinger of hand kunnen verstrekkende gevolgen hebben op het functioneren van de hand en soms van de hele arm. De dagelijkse activiteiten zoals het wassen en aankleden, een boterham smeren, een brief schrijven of een hand schudden kunnen plotseling verstoord raken, doordat de mechaniek en de sturing van de hand het laten afweten. Deze aandoeningen kunnen langzaam ontstaan (artrose, overbelasting) of plotseling, bijvoorbeeld na een trauma.
Vanwege de ingewikkelde anatomische structuur en de fijne motoriek vereisen handaandoeningen een gedegen aanpak door een hiervoor gespecialiseerde handtherapeut.

Handtherapie bij Fysiotherapie Den Ommelanden

Gespecialiseerde handtherapeuten zijn in Nederland schaars, Fysiotherapie Den Ommelanden beschikt over 3 gespecialiseerde handtherapeuten. Zij zijn werkzaam in de vestigingen Groningen, Bedum, Uithuizen en Ten Boer.