Samen-werken aan uw gezondheid!

Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het gehele gebied van lage rug en bekken, buik en bekkenbodem. Het gaat daarbij zowel om vrouwen als om mannen en kinderen.

De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken, die de buikorganen draagt en zorgt voor het openen en sluiten van de bekkenuitgang. De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en hebben een belangrijke functie in de stabiliteit van het bekken en bij het voorkomen van rug- en bekkenpijn.

Een verstoorde functie van de bekkenbodem kan zich op verschillende manieren uiten. Denk aan ongewild verlies van urine en/of ontlasting, een niet te onderdrukken aandrang, of veel te vaak naar het toilet moeten. Andere verschijnselen zijn pijn in de onderbuik en rug, in de bekkenbodem of pijn bij het stuitje of schaambeen en verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen. Ook seksuele problemen kunnen samenhangen met niet goed functionerende spieren.
Deze problemen ontstaan vaak door een verkeerde manier van plassen of ontlasten, soms na blaasontstekingen of na een buik- of prostaatoperatie. Ook hangen ze vaak samen met zwangerschap of bevalling.

Behandeling

De behandeling van de bekkenfysiotherapeut vindt doorgaans plaats op verwijzing van de huisarts of specialist. Ook vindt behandeling plaats op advies van een verloskundige of incontinentieverpleegkundige.
De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen en trainen van alle relevante spieren rondom het bekken. Soms maakt zij daarbij gebruik van speciale apparatuur. De bekkenfysiotherapeut geeft indien nodig advies over ondersteunende hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een bekkenband. Bij gezonde zwangeren is de begeleiding vooral gericht op het actief blijven en daarmee optimaal te kunnen blijven functioneren.

Voor advies of behandeling door een bekkenfysiotherapeut kunt u terecht in onze vestigingen in Bedum en Uithuizen.